Hastada mevcut işitme kaybının ilaç ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı veya düzelme ihtimali olsa bile özellikle ameliyatların riskli bulunması durumunda işitme cihazı kullanılır. Genellikle iç kulakla ilgili (sensörinöral) işitme kayıplarında ancak bazen orta kulak problemlerinde de kullanılırlar. İşitmenin tamamen kaybolduğu durumlarda ise işitme cihazı fayda vermez.
İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?
Neredeyse her tür işitme cihazı, sonuçlarının her bir kişi için farklı olması gerekmesine rağmen, benzer şekilde çalışıp işlev görür.
İşitme cihazları ANALOG ve DİJİTAL işitme cihazları olmak üzere ikiye ayrılır. Analog işitme cihazları , dış sesleri tamamen yükseltirken; dijital işitme cihazları yazılım bazlı çalışırlar ve sesleri işlemler, süzdürür ve kişinin konforlu dinlemesine olanak sağlayacak şekilde kulağa iletirler. Günümüz teknolojisinde dijital işitme cihazları oldukça hızlı bir gelişim içindedir ve her geçen gün sağlanan yeniliklerle konuşmaları daha iyi ayırt edebilme avantajlarının yanı sıra, kullanıcının modern yaşantısına uygun teknolojik özelliklerle donatılmaktadırlar.
İşitme cihazları üç ana bölümden oluşur: Mikrofon, Amplifikatör ve Hoparlör. Mikrofon(lar) dış ortamdaki sesleri alır ve amplifikatöre iletir. Amplifikatör (ve işlemci) bu seslerin işlemlenip yükseltilmesi görevindedir. Son olarak yükseltilen sesler, hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir. Kulağa iletim sırasında çeşitli materyaller kullanılır, bunlar: kulak kalıpları, hortum ve boynuzlar, tüpler ve domlar olabilir. İşitme cihazları güç kaynağı olarak işitme cihazı pilleri kullanırlar.
İşitme Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İşitme cihazınızı almadan önce mutlaka kulağınıza uygulamasını yapıp, sesini dinleyip kısa bir sürede olsa sesini deneyiniz. Alacağınız işitme cihazının kalitesiyle birlikte, cihazı alacağınız işitme merkezinin hizmet kalitesi de çok önemlidir. Bu nedenle hizmet kalitesine güven duyduğunuz bir işitme merkezinden işitme cihazı almanız cihazdan daha fazla fayda görmenizi sağlayacaktır.